Friday, May 9, 2008

Biserica Greco-Catolică din Ungheni este, începând de joi, demolată piatră cu piatră

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş protestează faţă de începerea demolării Bisericii Greco-Catolice din Ungheni, judeţul Mureş. Pr. paroh greco-catolic Lucian Dudaş a declarat joi că „deşi în România anului 2008 se spune că „nimeni nu e mai presus de lege”, se pare că fărădelegea e la ea acasă”.


„Protestăm cu vehemenţă şi profundă indignare, pe această cale, împotriva lipsei de respect faţă de lege, faţă de patrimoniul şi valorile creştine, atât de manifestă în derularea şi abordarea acestui caz.

Totodată, nu putem înţelege în ce fel poate contribui acest caz la facilitarea dialogului între fraţii creştini şi la deschiderea ecumenică spre care tind Bisericile creştine, urmare misiunii lăsate lor de Isus „ca toţi să fie una” (Ioan 17, 21)”, a declarat preotul. De 10 ani, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, încearcă să se opună demolării acestei biserici făcând memorii către toate instituţiile statului. Biserica de piatră din Ungheni, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită între anii 1858 şi 1864 de către credincioşii greco-catolici din localitate. În 1948, odată cu desfiinţarea abuzivă a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolice de către autorităţile comuniste, şi această biserică a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

În 1997 Parohia Ortodoxă din Ungheni a început lucrările de construcţie a unei noi biserici, în jurul celei vechi greco-catolice. Reprezentanţii Bisericii Greco Catolice susţin că până în anul 2000 lucrările s-au efectuat fără obţinerea avizelor necesare şi a autorizaţiei de construcţie.„În ciuda nenumăratelor rapoarte, memorii şi sesizări transmise diverselor forurile interne şi internaţionale şi în ciuda numeroaselor apariţii în mass-media a acestui caz, lucrările de construcţie au continuat şi, în baza unei decizii a comunităţii ortodoxe din Ungheni, s-a optat pentru demolarea vechii biserici”, se arată într-un comunicat al Arhieparhiei.

Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia şi Făgăraş a cerut retrocedarea vechii biserici şi a cerut în instanţă oprirea lucrărilor de construcţie. „Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii şi Cultelor şi-au dat acordul la construirea noii biserici din Ungheni anul 2000, fără a fi prevăzută însă vreo clauză privind demolarea sau păstrarea vechii biserici, deoarece planul de construcţie a noii biserici prevedea o altă locaţie: tot în curtea bisericii, dar nu în jurul bisericii vechi”, se arată în documentul emis de Arhieparhie.

Un articol de: Cora Muntean

Sursa: Informatia de Mures

0 comments:

Labels

About This Blog

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP