Friday, May 9, 2008

1 Mai, serbat cu viţel la proţap, gulaş, mici şi bere

De la întâiul întîi mai şi cel de azi, aşa cum îl cunoaşte noi, e cale lungă. Mulţi dintre noi nu au nici cea mai vagă idee ce sărbătorim în această zi. Şi nici nu mai contează. Micii şi berea să trăiască. Şi mai nou, fiindcă vorbim despre Tîrgu Mureş, tradiţionalului meniu de picnic i s-a adăugat gulaşul. Aşa că să trăiască şi gulaşul, mai ales dacă e de pomană. Electorală.


Sărbătoarea din anul acesta a purtat, aşa cum era de aşteptat, marca alegerilor. Candidaţii s-au înghesuit care mai de care să atragă atenţia alegătorilor că e 1 Mai sau s-a dat startul în campania electorală, o dilemă pe care mureşenii nu au stat să o mai dezlege, de vreme ce distracţia a fost la cote maxime. Gulaş, pe malul MureşuluiCandidatul UDMR la Primăria Tîrgu Mureş, Borbely Laszlo, a ţinut şi el isonul petrecerilor de 1 Mai. Mirosul îmbietor al gulaşului care clocotea în ceaune, muzica bună şi vremea frumoasă au atras sute de târgumureşeni la petrecerea câmpenească organizată pe malul Mureşului. De la cheful tradiţional de 1 Mai nu putea lipsi concursul de gătit gulaş. Încă de la primele ore ale dimineţii, malul râului Mureş s-a umplut de bucătari sau aspiranţi la această meserie. S-au tăiat stive de lemne şi s-au pregătit ingredientele pentru tradiţionalul gulaş unguresc. La concursul de gătit gulaş s-au înscris 16 echipe, printre care şi persoane care au uitat astăzi de politică şi s-au refugiat în natură. Cum îi şade bine unui bucătar priceput, unul din viceprimarii Tîrgu Mureşului şi-a pus sorţuleţul cu imprimeu floral şi s-a apucat de gătit. Bakós Levente nu s-a lăsat însă convins să ne împărtăşească secretul gulaşului pregătit de echipa lui: „Bunul simţ, bunul simţ de bucătar. Ingredientele sunt secrete, iar cel mai important ingredient este faptul că punem suflet în ceea ce facem.”Nici celălalt viceprimar, Csegzi Sándor, nu s-a lăsat mai prejos, dar a fost şi mai secretos decât colegul său. „Toţi întreabă de secret, secretul este secret. Dar ce este important este că trebuie să ai un entuziasm ca să faci treaba asta, vedeţi că bărbaţi femei împreună şi până la urma atmosfera contează, echipa, şi e plăcut.”Organizatorul petrecerii, ministrul Borbely Laszlo, a ajuns cu întârziere, dar a venit însoţit. Îi ţinea companie Jefferson, cîinele său cu urechi mari şi privire blajină. Jefferson, câinele în vârstă de 7 ani din rasa basset hound, a devenit în câteva secunde principala atracţie a petrecerii. Mângâiat şi răsfăţat de copii, Jefferson a fost cel mai de seamă membru al juriului la concursul de gătit gulaş. „Eu nu fac gulaş pentru că trebuie să fiu obiectiv, a declarat Borbely Laszlo.- Am adus însă un consultant care va consulta şi el, cu mirosul lui, şi va spune care e cel mai bun gulaş. A venit din Anglia, îl cheamă Jefferson şi este consultantul meu principal în campania electorală.” Primii care au savurat gulaşul care clocotea în ceaune au fost chiar membrii echipajelor intrate în concurs. Rând pe rand, însă, petrecăreţii i-au lăudat şi ei pe bucătari, iar toţi târgumureşenii care s-au înghesuit pe malul Mureşului au putut gusta măcar o porţie din tradiţionalul gulaş unguresc. Viţelul cel grasTot în Tîrgu Mureş, de această dată la Complexul de Agrement şi Sport “Mureşul”, cei care nu au mai apucat să guste din gulaşul lui Borbely, s-au înghesuit la viţelul de 500 de kilograme care se perpelea în proţap. Nu au lipsit nici aici, însă, gulaşul şi mititeii, toate oferite de primarul Dorin Florea, care a deschis în acest fel sezonul de vară la Weekend. Sărbătoarea câmpenească a început încă de ieri, când maeştri bucătari au pus la fript viţelul de 500 de kg pentru a-l prepara în timp util, refuzând să divulge secretele după care preparatul a ieşit atât de gustos. Startul distracţiei l-a dat astăzi însuşi primarul Dorin Florea, căuia i s-au alăturat şi alţi politicieni. Printre ei, şi Liviu Timar, candidatul PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş, care ne-a declarat că încearcă să se bucure de această sărbătoare, la fel ca toţi târgumureşenii.1 Mai civilizatSurprinzător, sărbătoarea nu a lăsat urmele cu care eram obişnuiţi. După un 1 Mai copios petrecut în mijlocul naturii, mitul munţilor de gunoi a fost demontat. Târgumureşenii, dornici să evadeze la iarbă verde, şi-au luat cu ei şi bunul-simţ, aşa că, la întoarcerea spre casă, nu au uitat să-şi strângă gunoiul de peste zi. Este poate pentru prima dată când, după Sărbătoarea Muncii, putem vorbi despre civilizaţie, în adevăratul sens al cuvântului. Dacă în după amiaza de 1 mai la Platoul Corneşti, la Weekend sau lângă pădurile de la marginea oraşului nu aveai loc să arunci un ac de păturile întinse şi grătarele încinse, luni dimineaţa nu se mai vedea nici un semn al petrecerii.Imaginea mormanelor de gunoi, formate anii trecuţi după picnicurile în aer liber, a fost înlocuită cu un peisaj de toată frumseţea. Zone nesufocate de hârtii, pet-uri şi resturi menajere. Cu o floare nu se face primăvară, spun pesimiştii, noi însă îndrăznim să sperăm că suntem pe drumul cel bun.

Un articol de: M. Cioloboc

Sursa: Informatia de Mures

0 comments:

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP